eco

Αυτή τη στιγμή όλο και περισσότεροι μιλούν για μια νέα κατεύθυνση τουρισμού στην Ελλάδα – τον ​​εναλλακτικό τουρισμό. Τι είναι όμως ο εναλλακτικός τουρισμός;
Ο εναλλακτικός τουρισμός δεν είναι μόνο μια τάση «in», είναι μια νέα φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού. Τα κύρια χαρακτηριστικά που το διακρίνουν από τον παραδοσιακό τουρισμό είναι η αισθητική και η αρμονία με τη φύση, η διατήρηση των οικοσυστημάτων στις συνθήκες πολιτιστικής ανταλλαγής του ανθρώπου με ιστορικούς τόπους. Ο κύριος σκοπός τέτοιων διακοπών είναι να έρθει πιο κοντά στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας, καθώς και να διατηρήσει, να βελτιώσει και να αναπτύξει τις αγροτικές περιοχές.

Οι κύριες μορφές εναλλακτικού τουρισμού είναι:

  • Αγροτουρισμός
  • Αθλητικός τουρισμός
  • Εκπαιδευτικός τουρισμός
  • Θρησκευτικός τουρισμός
  • Τουρισμός SPA
  • Οικοτουρισμός-γεωλογικός τουρισμός
  • πολιτιστικός τουρισμός
  • Συνεδριακός τουρισμός (επιχειρηματικός τουρισμός)
  • Ακραίος τουρισμός
  • Οικοτουρισμός

Ο οικοτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τους πόρους του περιβάλλοντος: βουνά, λίμνες και λιμνοθάλασσες, κοιλάδες, σπηλιές και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που τα περιβάλλουν. Αντικείμενο του οικοτουρισμού είναι οι περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό γεωλογικό ενδιαφέρον. Το κίνητρο των τουριστών είναι απλό και έξυπνο ταυτόχρονα – επιθυμούν, παρατηρώντας, να μάθουν για τη φύση και τον παραδοσιακό πολιτισμό που έχει αναπτυχθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή με ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία και προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό είναι το τέλειο μέρος για όσους αγαπούν τη φύση και θέλουν να είναι κοντά της!

Λόγω του ανάγλυφου της, η Ελλάδα παρουσιάζει μια μεγάλη γκάμα από φυσικές ομορφιές και ασυνήθιστα ζώα. Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι ιδανική για τουρίστες – λάτρεις της φύσης. Οι κοιλάδες, τα βουνά και οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας φιλοξενούν χιλιάδες είδη πουλιών, ερπετών, ψαριών και φυτών που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας συνέβαλε στη δημιουργία βιολογικών σταθμών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από φοιτητές, επιστήμονες και επισκέπτες ειδικούς για έρευνα, σεμινάρια και εθελοντικές δραστηριότητες.

Στην επικράτεια της Ελλάδας, τα γεωλογικά μνημεία της φύσης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ηφαίστεια, σπηλιές, φαράγγια, απολιθώματα, αρχαία ορεινά τοπία, που δημιουργήθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις γεωλογικές δυνάμεις της φύσης.

Αγροτουρισμός.

Ο αγροτουρισμός (αγροτουρισμός) αναπτύσσεται, όπως υποδηλώνει το όνομα, κυρίως σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας και συνδέεται με τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές αξίες της περιοχής. Αυτή είναι η τέλεια επιλογή για όσους έχουν βαρεθεί τους ρυθμούς της πόλης και αναζητούν μια στενότερη επαφή με τη φύση.
Χάρη στα προγράμματα αγροτουριστικού τουρισμού, η Ελλάδα ανοίγει τις πόρτες των παραδοσιακών χωριών με το πλούσιο φυσικό τους περιβάλλον, όπου μπορείτε όχι μόνο να δείτε, αλλά και να συμμετάσχετε σε παραδοσιακές ελληνικές δραστηριότητες που είναι συνήθως σπάνιες ή σχεδόν αδύνατες σε ένα αστικό περιβάλλον: παραδοσιακό ψήσιμο ψωμιού και γλυκά , ιππασία, βόλτες στα δάση και καλλιέργεια της γης.
Θα γνωρίσετε από κοντά τον ήρεμο και μετρημένο ρυθμό της ζωής στη φύση, την αναβίωση των τοπικών παραδόσεων, της λαογραφίας και της παραδοσιακής τέχνης, που, δυστυχώς, μπορεί σύντομα να εξαφανιστούν. Επιπλέον, θα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να γευτείτε τις γαστρονομικές απολαύσεις της παραδοσιακής ελληνικής αγροτικής κουζίνας, συνδυάζοντας ποιότητα και αυθεντικότητα γεύσης και προϊόντων.

Αθλητικός τουρισμός

Ο αθλητικός τουρισμός συνδέεται με όλες τις μορφές ενεργητικής και παθητικής συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή μπορεί να είναι τόσο περιστασιακή όσο και οργανωμένη και πραγματοποιείται τόσο για επαγγελματικούς σκοπούς (ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος των εταιρειών) όσο και για άλλους λόγους. Βασική προϋπόθεση είναι να φύγετε μακριά από το σπίτι και τη δουλειά. Αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με τον αθλητισμό.
Χωρίζεται σε 2 κατηγορίες. Το πρώτο είναι η ενεργή συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις ή τουρνουά όπως: γκολφ, τένις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, 5×5, ράγκμπι, βαρκάδα σε λίμνες κ.λπ., το δεύτερο είναι επισκέψεις σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά κύπελλα και πρωταθλήματα, Ολυμπιακούς Αγώνες και σημαντικά διεθνή τουρνουά.

Εκπαιδευτικός τουρισμός

Ο εκπαιδευτικός τουρισμός συνδέεται με επισκέψεις σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των επιπέδων και επισκέψεις οργανωμένων ομάδων σε περιοχές σημαντικού αρχαιολογικού, θρησκευτικού, πολιτιστικού και φυσικού ενδιαφέροντος. Αυτός ο τύπος τουρισμού είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα, καθώς επιτρέπει την έμφαση και την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας των περιοχών μέσω της ενεργού συμμετοχής στα προγράμματα επισκεπτών και φορέων.

Θρησκευτικός τουρισμός

Ο θρησκευτικός τουρισμός συνδέεται με την επίσκεψη βυζαντινών μνημείων, μνημείων εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, εκκλησιών και μοναστηριών. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με την πλούσια θρησκευτική της κληρονομιά, μπορείτε να θαυμάσετε όμορφες εκκλησίες, μοναστήρια μοναδικής ομορφιάς και ιστορίας και βυζαντινά μνημεία. Τα περισσότερα από αυτά είναι διακοσμημένα με εξαίσια ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και εικόνες, που μαρτυρούν την προσήλωση στην πίστη και την παράδοση.
Αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν το ταξίδι με μια αξέχαστη θρησκευτική εμπειρία. >/p>

Spa τουρισμός

Ο ιαματικός τουρισμός συνδέεται με την επίσκεψη τουριστικών τόπων που προορίζονται για