chuch

Ορθόδοξοι ιεροί τόποι στην Ελλάδα. Προσκυνηματικές εκδρομές, εκκλησίες, μνημεία και θρησκευτικούς χώρους της Ελλάδας.
Η βάση πάνω στην οποία ζει τόσο η εκκλησία όσο και η ίδια η κοινωνία είναι η παράδοση. Πολλά στη ζωή μας υπόκεινται σε παραδόσεις: ένα άτομο βαφτίζεται, παντρεύεται, περνά μια ορισμένη ενηλικίωση, λαμβάνει ανατροφή και εκπαίδευση. Και, παρά τις δύσκολες περιόδους στη ζωή των ανθρώπων και της κοινωνίας στο σύνολό της, οι παραδόσεις συνεχίζουν να τηρούνται. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η λέξη παράδοση; Στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό. Παράδοση είναι οι μορφές δραστηριότητας και συμπεριφοράς που έχουν αναπτυχθεί ιστορικά και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, καθώς και τα έθιμα, οι κανόνες και οι αξίες που τα συνοδεύουν. Αυτή είναι η βάση κάθε ταξιδιού που κάνουν οι προσκυνηματικές υπηρεσίες και οι ταξιδιωτικές εταιρείες για θρησκευτικές εκδρομές.

Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν όχι μόνο ο θεματοφύλακας του αρχαίου πολιτισμού, αλλά και προπύργιο της Ορθοδοξίας. Περίπου το 98% του πληθυσμού της χώρας είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Από αμνημονεύτων χρόνων, το προσκύνημα σε ιερούς τόπους ήταν μια από τις πιο σεβαστές και σημαντικές παραδόσεις του λαού μας. Ακόμη και στην αρχαιότητα, πολλοί άνθρωποι έκαναν ένα μακρύ ταξίδι για να υποκλιθούν σε ιδιαίτερα σημαντικά ορθόδοξα ιερά. Για τι? Για να λάβετε μια ευλογία ή απλώς να δείτε συγγενείς και φίλους να μένουν στο μοναστήρι. Δηλαδή, τα προσκυνήματα δεν ήταν απλώς μια αφηρημένη παράδοση, αλλά ένα σημαντικό μέρος της ζωής των Ορθοδόξων. Θέλουμε να αφιερώσουμε το τρέχον υλικό σε προσκυνηματικά ταξίδια στην Ελλάδα, και όχι χωρίς λόγο: πολλές πνευματικές παραδόσεις μας συνδέουν ακόμα με αυτή τη χώρα.

Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν όχι μόνο ο θεματοφύλακας του αρχαίου πολιτισμού, αλλά και προπύργιο της Ορθοδοξίας. Περίπου το 98% του πληθυσμού της χώρας είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Υπάρχουν πολλά μέρη στη χώρα που είναι ιερά για τους Ορθοδόξους προσκυνητές. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα όπου άρχισαν να χτίζονται οι πρώτες ορθόδοξες εκκλησίες και από όπου άρχισε να εξαπλώνεται η ορθόδοξη πίστη, μεταξύ άλλων και στον τόπο μας. Τώρα, μετά από πολλούς αιώνες, οι Ρώσοι προσκυνητές, ταξιδεύοντας στη σύγχρονη ελληνική γη, ανακαλύπτουν έκπληκτοι πόσο στενά τα μονοπάτια των λαών μας παραμένουν ακόμα αλληλένδετα. Ας σταθούμε αναλυτικότερα σε εκείνα τα μέρη που επιδιώκουν πρωτίστως να επισκεφτούν οι ορθόδοξοι προσκυνητές στην Ελλάδα.

Σχεδόν κανένα ταξίδι στη χώρα δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη στην Αθήνα – την προσωποποίηση της Ελλάδας. Εκεί βρίσκεται η αρχαία βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Λυκαβηττό, καθώς και ο περίφημος λόφος του Αρείου Πάγου: από αυτό το μέρος εκφώνησε το πρώτο του κήρυγμα ο απόστολος Παύλος.

Μόλις 14 χλμ. από την πόλη του Λουτρακίου, σε υψόμετρο 700 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, υψώνεται η μεγαλειώδης λειτουργούσα μονή του Μακαριστού Ποταπίου, που χτίστηκε προς τιμή του Αγίου Ποταπίου, που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του Θεού. Περίπου 40 μοναχές ζουν πλέον στα μοναστηριακά του κελιά.

Η Κόρινθος είναι μια αρχαία πόλη της οποίας η ιστορία ξεκινά πριν από τη γέννηση του Χριστού. Σε αυτήν την πόλη, ο απόστολος Παύλος κήρυξε τον λόγο του Θεού από ένα ρητορικό βάθρο, το οποίο έχει διασωθεί μέχρι την εποχή μας. Εδώ οι προσκυνητές συνήθως επισκέπτονται πρώτα απ’ όλα τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου και την εξαιρετικής ομορφιάς Μονή Δάφνης.

Στο δρόμο από την Κόρινθο προς τα Καλάβρυτα, βρίσκεται το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Ελλάδας. Το μοναστήρι είναι γνωστό σε μεγάλο βαθμό λόγω της θαυματουργής εικόνας της Μητέρας του Θεού, που δημιουργήθηκε, σύμφωνα με το μύθο, από τον Απόστολο Λουκά από κερί. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παρά τον τεράστιο αριθμό πυρκαγιών και καταστροφών που υπέστη το μοναστήρι, αυτή η εικόνα έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Και ήδη πολύ κοντά στην πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται η Λαύρα της Κοιμήσεως. Η κύρια λάρνακα αυτής της μονής είναι η τίμια κεφαλή του Αγ. Αλεξία, δωρεά στο μοναστήρι στα χρόνια της ακμής του από τον αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγο.

Στην πόλη του Αιγίου, όχι μακριά από την Πάτρα, φυλάσσεται ένα από τα πιο σεβαστά ιερά στην Ελλάδα – η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου Τρυπητής. Δίπλα στο σπήλαιο στο οποίο φυλάσσεται η εικόνα χτίστηκε ναός. Στην ίδια την πόλη της Πάτρας, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, φυλάσσεται η τίμια κεφαλή του Αποστόλου Ανδρέα και ο σταυρός στον οποίο, σύμφωνα με το μύθο, σταυρώθηκε. Από τα αρχαία χρόνια, ο Απόστολος Ανδρέας θεωρείται ο προστάτης της πόλης και η Ημέρα της Πόλης γιορτάζεται παραδοσιακά στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του αγίου. Επιπλέον, ο καθεδρικός ναός είναι ο καθεδρικός ναός του Μητροπολίτη Πατρών, ενός από τους πιο έγκυρους και σεβαστούς ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας.
Μιλώντας για τα χριστιανικά ιερά της Ελλάδας, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε τα Μετέωρα και τα μοναστήρια των Μετεώρων, τα οποία, δικαιολογώντας το όνομά τους («μετέο» στα ελληνικά – αέρας), έμοιαζαν να είναι παγωμένα μεταξύ ουρανού και γης. Οι μοναχοί επέλεξαν αυτούς τους μοναχικούς χώρους για προσευχή ήδη από τον 13ο-14ο αιώνα και το πρώτο από τα μοναστήρια ιδρύθηκε από έναν Αθωνιό, πιστό μαθητή των Ησυχαστών Πατέρων, τον άγιο Αθανάσιο.

Τα λείψανα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Θεσσαλονικιού φυλάσσονται στη Θεσσαλονίκη: «Ο Κανόνας του Δημητρίου της Θεσσαλονίκης» ήταν το πρώτο έργο στη σλαβική γλώσσα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου ισαποστόλων αφού δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο. . Πολλά από τα πρώτα μοναστήρια στο Κίεβο, τον Βλαντιμίρ και τη Μόσχα ιδρύθηκαν προς τιμήν του συγκεκριμένου αγίου. Επιπλέον, η πόλη έχει διατηρήσει μέρη που συνδέονται με το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου όταν επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των ιεραποστολικών του ταξιδιών.

Στο νησί της Κέρκυρας, προσκυνητές επισκέπτονται τον τόπο νίκης του ρωσικού στόλου επί των Γάλλων υπό τη διοίκηση του ναύαρχου Θεόδωρου Ουσάκοφ, που αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκεί είναι θαμμένα και τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα Τριμιφούντσκι.

Στο νησί της Εύβοιας, οι ταξιδιώτες προσκυνούν τα λείψανα του συμπατριώτη μας, του δικαίου Ιωάννη του Ρώσου, χριστιανού που έπεσε στην τουρκική αιχμαλωσία και έγινε διάσημος σε μουσουλμανική ξένη χώρα για την αγία επίγεια ζωή του και τα πολλά θαύματα μετά θάνατον.

Το νησί της Πάτμου είναι σίγουρα γνωστό σε κάθε ορθόδοξο χριστιανό. Εκεί βρίσκεται το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, στο οποίο ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος έλαβε τη Φωνή του Θεού και εκεί ο Απόστολος έγραψε το Βιβλίο της Αποκάλυψης.

Και, φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τον Άγιο Άθω – τη μοναδική ορθόδοξη μοναστική δημοκρατία στον κόσμο με χιλιόχρονη ιστορία και αποκλειστικά ανδρικό πληθυσμό. Καταλαμβάνει το έδαφος του τρίτου «δαχτύλου» της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Σήμερα στον Άγιο Άθω υπάρχουν 20 μοναστήρια, μεταξύ των οποίων ένα ρωσικό, ένα βουλγαρικό και ένα σερβικό. Την εποχή της δόξας του, ο Άγιος Άθως φιλοξενούσε ταυτόχρονα 180 Ορθόδοξα μοναστήρια.