Ακίνητα στην Ελλάδα: τι θα σας δώσει η αγορά, παγίδες, χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, κατά προσέγγιση τιμές

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο κόσμος γεννήθηκε από το Χάος. Σήμερα, όταν φαίνεται ότι καταρρέει γρήγορα και βυθίζεται στο ίδιο το χάος, η Ελλάδα, όπου όλα δεν είναι καθόλου καλά, φαίνεται ωστόσο να είναι ένα πραγματικό νησί σταθερότητας στον κόσμο που έχει θέσει ως στόχο να αυτοκαταστραφεί. .

Ακίνητα στην Ελλάδα σήμερα πωλούνται, όπως θα δούμε παρακάτω, σε εξαιρετικές τιμές. Πολλά από τα προτεινόμενα ακίνητα είναι μονοκατοικίες σε δικά τους οικόπεδα, όπου το κόστος των κοινόχρηστων θα είναι ελάχιστο – μόνο νερό και ρεύμα σύμφωνα με τους μετρητές. Επιπλέον, ο σχετικά χαμηλός δημοτικός φόρος είναι περίπου 30 € το μήνα για μια βίλα 100 m2.
Οι Έλληνες είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Δεν είναι δύσκολο να το ζήσετε μόνοι σας σε οποιαδήποτε ταβέρνα ή καφετέρια, όπου μπορείτε εύκολα να κάνετε φίλους μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά. Και οι παραδόσεις της Βυζαντινής Ορθοδοξίας φέρνουν τους λαούς μας ακόμα πιο κοντά.
Παρά τη φαινομενική πολυπλοκότητα, η ελληνική γλώσσα, μάλιστα, μετά την πρώτη γνωριμία αποδεικνύεται αρκετά «οικεία». Άλλωστε, τόσες πολλές λέξεις στα ρωσικά, και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, είναι ελληνικής προέλευσης. Και για αρχή, αρκεί να μάθετε το “Yasas!” και «Ευχαριστώ» – και οι Έλληνες θα σας αγαπήσουν ήδη γι’ αυτό!
Τριακόσιες μέρες το χρόνο με οκτώ ή περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας κάθε μέρα – δεν είναι αυτό μόνο ευλογία από τον Θεό;! Ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, υπάρχουν αρκετές ηλιόλουστες και χωρίς σύννεφα ημέρες, επιπλέον – μια ζεστή, ασφαλής Μεσόγειος Θάλασσα με περισσότερες από τετρακόσιες από τις πιο καθαρές παραλίες βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ποσοστό εγκληματικότητας στην Ελλάδα είναι 0,5% ανά χίλιους κατοίκους. Αυτό είναι τρεις φορές χαμηλότερο σε σύγκριση με την Ισπανία, τέσσερις φορές χαμηλότερο από την Τουρκία, πέντε φορές χαμηλότερο από τη Γαλλία και δεκαπέντε φορές χαμηλότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ακτογραμμή της Ελλάδας, χάρη στην παρουσία πολλών νησιών, είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή της Ισπανίας ή της Γαλλίας και οι οικοδομικοί κανονισμοί για τα πολυώροφα κτίρια, ειδικά στις επαρχίες, γίνονται αυστηρότεροι κάθε χρόνο. Αυτό γίνεται για την προστασία των παραδοσιακών ελληνικών χωριών, του τρόπου ζωής τους και της διαρκούς γοητείας τους, έτσι κάθε νέο κτίριο έχει σχεδιαστεί ώστε να ενσωματώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στις υπάρχουσες υποδομές. Στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι μια βίλα με θέα στη θάλασσα θα κλείσει τελικά από αυτήν από ένα πολυώροφο ξενοδοχειακό συγκρότημα ή κτίριο κατοικιών.
Οι ρυθμοί της ζωής στην Ελλάδα είναι αβίαστοι και ήρεμοι, όπου ο καθένας έχει την ευκαιρία να απολαύσει φιλοσοφικά τον κόσμο γύρω του και τον εαυτό του σε αυτόν. Και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο ως μια από τις πιο υγιεινές, μεσογειακή κουζίνα, σε συνδυασμό με τον ήλιο και τη θάλασσα, είναι μέρος αυτού του πολύ ιδανικού και αξιοζήλευτου τρόπου ζωής.
Όταν αγοράζετε ένα ακίνητο αξίας από 250 χιλιάδες €, που είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, τόσο ο αγοραστής όσο και η οικογένειά του λαμβάνουν Golden Schengen multivisa.
Χάρη στην ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, η αεροπορική επικοινωνία με την Ελλάδα είναι από τις πιο εντατικές στην Ευρώπη με πολλές πτήσεις τσάρτερ, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τη μεταφορά στο ακίνητό σας, μειώνει το κόστος του και μειώνει το κόστος χρόνου.
Παρά τη σημαντική αύξηση των φόρων από την αρχή της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο συνολικός όγκος τους εξακολουθεί να είναι σε αρκετά αποδεκτό επίπεδο. Οι τιμές των τροφίμων είναι επίσης αρκετά χαμηλές σε σύγκριση με τις πλούσιες χώρες της ΕΕ. Και το κόστος της ιατρικής ασφάλισης και το επίπεδο εξυπηρέτησης για αυτήν είναι αρκετά ικανοποιητικό.
Και παρεμπιπτόντως, για όσους θέλουν να πάρουν μαζί τους ένα κατοικίδιο, οι ελληνικοί κανόνες για την εισαγωγή κατοικίδιων είναι από τους πιο πιστούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιλογή ακινήτου

Οι διαδικτυακές συναλλαγές μπήκαν γρήγορα στη ζωή μας και τώρα δεν είναι πλέον περίεργο να αγοράζουμε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε στο Διαδίκτυο, αλλά υπάρχει πιθανώς μόνο ένας τομέας που ο Παντοδύναμος Κόσμος Know-It-All δεν έχει καταλάβει ακόμα πλήρως – αυτό είναι την αγορά ακινήτων.
Φυσικά, είναι πολύ βολικό, να κάθεσαι στο σπίτι στη χώρα σου και, κοιτάζοντας παραθαλάσσιες βίλες ή διαμερίσματα πόλης στην Ελλάδα στην οθόνη του υπολογιστή, να επιλέξεις το μελλοντικό σου σπίτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Επιπλέον, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικειωθείτε με το τι χρεώνουν οι ξένοι εκεί, στην Ελλάδα, όταν αγοράζουν σπίτι ή διαμέρισμα. Όμως, όσο όμορφο κι αν φαίνεται στην εικόνα, μπορώ να προτείνω αυτή τη μέθοδο μόνο για την πρώτη γνωριμία και ανεπιφύλακτα δεν την προτείνω για την τελική επιλογή και αγορά.
Μου φαίνεται ότι το πιο βέλτιστο στη διαδικασία αγοράς ενός σπιτιού είναι να το ξεκινήσετε με την επιλογή της περιοχής της μελλοντικής κατοικίας.
Παρά το μικρό της μέγεθος, η Ελλάδα περιέχει μια πλούσια ποικιλία όχι μόνο φυσικών τοπίων, αλλά ακόμη και κλιματικών ζωνών: Κρήτη και Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Ιόνια Νησιά, Αττική και Πελοπόννησος, Ήπειρος και Μακεδονία – όλα, εντυπωσιακά διαφορετικά από το ένα το άλλο, έχουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά.
Λάβετε υπόψη ότι οι πολίτες εκτός ΕΕ δεν μπορούν να αγοράσουν ακίνητα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Αυτό αφορά κυρίως τις παραμεθόριες περιοχές («παραμετόρια περίοχη»): Θράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Σκύρο, Σαντορίνη, τμήματα των Δωδεκανήσων και μερικά άλλα. Επομένως, όταν επιλέγετε ένα ακίνητο, φροντίστε να ρωτήσετε εάν αυτός ο περιορισμός ισχύει για αυτό.
Τιμές
Μετά από μια μακροχρόνια πτώση, κυρίως λόγω του τουρισμού, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,7%, και στο μέλλον – πάνω από 3%. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ακινήτων σίγουρα θα αυξηθούν, οπότε τώρα, για όσους ακόμα διστάζουν, ήρθε η ώρα να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος στην Ελλάδα.
Οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν μόλις 0,46% το περασμένο έτος, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το χαμηλότερο επίπεδο σε μια επταετή περίοδο πτώσης. Και, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές του πληθωρισμού, μπορεί κανείς να πει ότι οι τιμές εμφάνισαν πράγματι, αν και μικροσκοπικές, αλλά αύξηση 0,03%.

Σύντομη ανάλυση της αγοράς οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα

Μικρή άνοδος στις τιμές παρατηρήθηκε σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Στην Αθήνα, το μέσο κόστος των διαμερισμάτων το 2016 μειώθηκε ουσιαστικά κατά 0,35%, σε πραγματικούς όρους αυξήθηκε κατά 0,15%.
Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξε μόνο μια συνεχής και σημαντική πτώση:
◦ 4,99% – 2015;
◦ 6,8% — 2014;
◦ 11,45% – 2013;
◦ 12,91% – 2012;
◦ 8% — 2011…
• Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,5%, δηλαδή μετά την προσαρμογή του πληθωρισμού παρέμειναν αμετάβλητες.
• Σε άλλες μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, η μείωση ήταν κατά μέσο όρο 0,6%, ή 0,1% σε πραγματικούς όρους.
Γενικά, από την κατάρρευση του 2008, η αξία των οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 42%, και σε πραγματικούς όρους, δεδομένων των υψηλών ετήσιων ρυθμών πληθωρισμού την περίοδο αυτή, κατά 45,2%.
Η δραστηριότητα στην αγορά αυτή, η οποία εκφράζεται από τον συνολικό αριθμό συναλλαγών, έχει μειωθεί κατά 72% την ίδια περίοδο.
Ραγδαία πτώση παρουσίασε και ο ρυθμός κατασκευής κατοικιών, που τα καλύτερα χρόνια κατείχε σημαντικό μερίδιο στην οικονομία της χώρας, στα χρόνια της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Έτσι, σε γενικές γραμμές, στην Ελλάδα το 2016, ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν ήταν μόλις 12,5 χιλιάδες, δηλαδή 6,9% λιγότερες από το 2015.
Για σύγκριση: ο ίδιος δείκτης από το 2004 έως το 2007 παρουσίασε αύξηση από 70 σε 80 χιλιάδες μονάδες.
Στην Αθήνα η πτώση ήταν μόλις 1,4% το 2016, γεγονός που δίνει ελπίδες ότι θα σταματήσει στο πολύ κοντινό μέλλον.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ευρωπαίων οικονομολόγων, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,6% ετησίως στο μέλλον.
Αυτό υπόκειται σε μια πολιτική αύξησης της ζήτησης και μείωσης της πλεονάζουσας προσφοράς.
Για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση πρόσφερε κατοίκους εκτός ΕΕ, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία, να αποκτήσουν καθεστώς διευκόλυνσης διαμονής στη χώρα όταν αγοράζουν ή ενοικιάζουν ακίνητα αξίας άνω των 250 χιλιάδων €.
Θα εκφραστεί με την έκδοση πενταετούς πολλαπλής βίζας Σένγκεν στον νέο ιδιοκτήτη και τα μέλη της οικογένειάς του με δυνατότητα παράτασής της ενώ θα συνεχίσει να κατέχει το συγκεκριμένο ακίνητο.
Το μόνο που συνεχίζει να περιορίζει τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά κατοικιών είναι οι υψηλοί φόροι. Η επταπλάσια αύξησή τους από την αρχή της κρίσης ήταν ένα είδος σοκ για τους περισσότερους Έλληνες. Ωστόσο, το συνολικό τους επίπεδο σήμερα δεν ξεπερνά τους δείκτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Έτσι, το 2016, οι Έλληνες πλήρωσαν περίπου 3,5 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο, 3 δισ. – το 2014 και το 2009 – μόνο 500 εκατ., γεγονός που φυσικά επηρέασε την πλήρωση του προϋπολογισμού και περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη.
Ως παράδειγμα θα δώσω έναν μικρό συγκριτικό πίνακα τρεχουσών τιμών στις αρχές του 2017 τόσο για την πώληση όσο και για την ενοικίαση οικιστικών ακινήτων στην περιφέρεια της Αττικής.
Μπορεί να ενδιαφέρει όσους αγοράζουν ένα ακίνητο στην Ελλάδα, δεν αναλαμβάνουν μόνιμη κατοικία σε αυτό, αλλά επιθυμούν να το νοικιάσουν.

Όπως μπορείτε να δείτε, η μέση τιμή ανά m2 στην Αθήνα κυμαίνεται από 2,7 έως 3,5 χιλιάδες €.
Το ετήσιο εισόδημα από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος, ανάλογα με την έκτασή του, θα είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα, από 3,54% έως 4,12% του συνολικού κόστους του.
Από τον πίνακα φαίνεται ότι τα μεγάλα διαμερίσματα προσφέρουν μικρότερο κέρδος από την παράδοσή τους και η μέση περίοδος πλήρους απόσβεσης της κατοικίας υπό δεδομένες συνθήκες θα είναι από 24 έως 28 χρόνια.
Στα μητροπολιτικά προάστια: Γλυφάδα, Κηφισιά, Εκάλη κ.λπ., η μέση τιμή ανά m2 διαμερίσματος είναι από 2,1 έως 2,4 χιλιάδες € και κατοικιών – 3,2 χιλιάδες €.
Το ετήσιο εισόδημα από την ενοικίαση κατοικίας στα προάστια θα είναι ίσο με το 3,39% της αρχικής τιμής του.

Νησιά

Έχοντας κατέβει κάποτε σε ένα μεγάλο πλήθος των ίδιων τουριστών από το διάδρομο ενός αεροπλάνου ή ενός πορθμείου και ξαφνικά βρέθηκε σε έναν μαγικό κόσμο όπου ο ήλιος λάμπει κάθε μέρα και το χρώμα της θάλασσας μοιάζει με τη λάμψη των ινδικών ζαφείρι ; όπου μπορείτε να περάσετε τη νύχτα σε μια φιλόξενη, θορυβώδη και ορεκτικά νόστιμη παραλιακή ταβέρνα σε ένα τραπέζι που βρίσκεται στην άκρη του νερού, αντανακλώντας στον απύθμενο καθρέφτη του το μυστηριωδώς σαγηνευτικό μονοπάτι του φεγγαριού. όπου μια επιτραπέζια κουβέντα κυλάει με το αβίαστο μουρμουρητό ενός ορεινού ρυακιού από το οποίο μεθύσατε περπατώντας στα γύρω βουνά το πρωί – αν υπάρχει παράδεισος στη γη, τότε εδώ είναι, στα ελληνικά νησιά – πολλοί το αποφασίζουν, έχοντας επισκεφτεί τα νησιά της Ελλάδας τουλάχιστον μια φορά και γενικά έχουν σίγουρα δίκιο!
Υπάρχουν όμως 5 πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για όσους πρόκειται να μετακομίσουν μόνιμα εδώ:
1. Οι περισσότεροι από τους ντόπιους που είδατε το καλοκαίρι και ζήλεψαν τόσο την ευτυχισμένη νησιώτικη ζωή τους θα επιβιβαστούν στα φέρυ το φθινόπωρο και θα επιστρέψουν στα αθηναϊκά διαμερίσματά τους για καθημερινή δουλειά, οικογενειακά και άλλα προβλήματα ζωής. Πολλά ελληνικά νησιά είναι αραιοκατοικημένα και αρκετά μοναχικά το χειμώνα. Είναι καλό για όσους τους αρέσει να κάθονται στη σιωπή και τη μοναξιά ή να ασχολούνται με τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική ή άλλες μορφές τέχνης. Για τους υπόλοιπους, η ζωή στο νησί μπορεί σύντομα να προκαλέσει αισθήματα εγκατάλειψης, μελαγχολίας και απόγνωσης.
2. Τα μέρη που αγαπήσατε το καλοκαίρι, όπου περάσατε τόσο ευχάριστα τις διακοπές σας, θα είναι κλειστά το χειμώνα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο και μόνο δύο ή τρεις εγκαταστάσεις θα παραμείνουν ανοιχτές, όπου έρχονται ενώ μακριά η βροχερή, πενιχρή και άνεργοι χειμωνιάτικοι με ένα ποτήρι γερό τσίπουρο ή ούζο, ντόπιοι εργάτες. Δείτε πόσο σύντομα δεν σας γίνεται συνήθεια!
3. Τα μικρά ελληνικά νησιά το χειμώνα παρασύρονται από εποχικούς θαλάσσιους ανέμους και μπορεί να είναι αρκετά κρύο και υγρασία εδώ. Για σώματα που έχουν σκληρύνει από τη βόρεια φύση, η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού είναι ακόμα αρκετά αποδεκτή και τις ωραίες ηλιόλουστες μέρες είναι πολύ πιθανό να κάνετε ηλιοθεραπεία, αλλά οι παραλίες αυτή τη στιγμή είναι έρημες και γεμάτες με φύκια και σκουπίδια που πετάει η καταιγίδα. Αν ο χειμώνας στα νησιά δεν ήταν διαφορετικός από το καλοκαίρι, η σεζόν σε αυτά θα διαρκούσε όλο το χρόνο, σωστά;!
4. Αλήθεια, υπάρχουν ξεχωριστά, γνωστά ονόματα, όπως Μύκονος, Ύδρα, Σπέτσες και κάποια άλλα, αρκετά δημοφιλή στους ξένους, όπου η ζωή, αν και όχι τόσο εντατική, είναι σε πλήρη εξέλιξη ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο, αληθινή η περιουσία εκεί κοστίζει πολύ πιο ακριβά.
5. Και, παρεμπιπτόντως, για τις τιμές! Το κόστος ζωής στα νησιά είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό ισχύει ακόμη και για την καλοκαιρινή περίοδο, για να μην αναφέρουμε τη χειμερινή περίοδο, όταν τα πλοία που παραδίδουν τρόφιμα και άλλα αγαθά έρχονται μόνο μια-δυο φορές την εβδομάδα και τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά αυτήν την περίοδο, τα οποία χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων , ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές.
Παρεμπιπτόντως, πολλά ελληνικά νησιά δεν έχουν δικές τους πηγές γλυκού νερού, το οποίο παραδίδεται εκεί με ειδικά δεξαμενόπλοια, και ως εκ τούτου το κόστος του είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στην ηπειρωτική χώρα. Το χειμώνα, το στοιχείο του προϋπολογισμού του νοικοκυριού για αυτές τις δαπάνες, σε συνδυασμό με τη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να είναι ένα αρκετά σημαντικό μέρος του.
Για σύγκριση, θα δώσω επίσης έναν πίνακα με το κόστος των οικιστικών ακινήτων στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί της Κρήτης, παρόμοιο με αυτόν που φαίνεται παραπάνω για την Αττική:

Ακτή

Φυσικά, ακόμη και τα μέτρια σπίτια στην ακτή είναι μερικές φορές πιο ακριβά από τα αρχοντικά σε ορεινά χωριά. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποδειχθεί ότι οι υποδομές σε ένα παραθαλάσσιο χωριό θα είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένες από ό,τι σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό.
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορική εξήγηση για αυτό.
Παλιά, πριν από την τουριστική άνθηση στην Ελλάδα, τα παραλιακά οικόπεδα θεωρούνταν άχρηστα και δίνονταν σε κακούς γιους, ενώ τα καλά παιδιά έπαιρναν πολλές κερδοφόρες γεωργικές εκτάσεις στα βουνά.
Ύστερα όλα ανατράπηκαν ξαφνικά – τα ακίνητα στην ακτή εκτινάχθηκαν στα ύψη και οι αμελείς γιοι με προηγουμένως άχρηστη γη έγιναν πλούσιοι σε μια στιγμή πουλώντας τα οικόπεδά τους ή χτίζοντας ξενοδοχεία σε αυτά, χωρίς να επενδύσουν πολλά στην ανάπτυξη υποδομών.

Χαρακτηριστικά της ελληνικής νοοτροπίας

Έχοντας επιλέξει την περιοχή της μελλοντικής σας κατοικίας και αφού κοιτάξετε μερικά αντικείμενα που σας αρέσουν εκεί, θα ήταν ωραίο να πάτε εκεί για λίγο, ώστε αφού ζήσετε σε ξενοδοχείο ή νοικιάσετε ένα διαμέρισμα, να μπορέσετε να εξοικειωθείτε με την κατάσταση επί τόπου.
Η Ελλάδα είναι μια πατριαρχική χώρα από πολλές απόψεις, και οι προσωπικοί δεσμοί εδώ μερικές φορές αποφασίζουν όχι λιγότερο από τα χρήματα. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά και οι αποχρώσεις του εθνικού χαρακτήρα των Ελλήνων.
Το πιο σίγουρο βήμα θα ήταν η γνωριμία με έναν ή δύο τοπικούς μεσάζοντες ακινήτων – «μέση». Επιπλέον, θα άξιζε τον κόπο να πάτε σε τοπικές ταβέρνες και καφετέριες και να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με την πώληση σπιτιών ή διαμερισμάτων σε άμεση γειτνίαση.
Μόλις το κάνετε αυτό, οι ιδιοκτήτες τους θα αρχίσουν να σας αναζητούν, ειδικά αν αποδείξετε ότι είστε καλός γείτονας.
Ταυτόχρονα, όσο κι αν σας αρέσει το μελλοντικό αντικείμενο της ακίνητης περιουσίας σας, μην συμφωνείτε ποτέ με την πρώτη ονομαστική τιμή, ακόμα κι αν είναι πολύ ελκυστική για εσάς! Διαφορετικά, να είστε προετοιμασμένοι για απογοήτευση – ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα αποφασίσει ότι αφού μπορεί να το πουλήσει τόσο εύκολα, ίσως ζήτησε πολύ μικρή τιμή. Θα σου πει ότι η κόρη του θα παντρευτεί, και το σπίτι θα της πάει ως προίκα και ο ίδιος θα περιμένει άλλα δέκα χρόνια για τον επόμενο αγοραστή. Αλλά τελικά δεν έχεις τίποτα!
Ένας άλλος τρόπος για να βρείτε ακίνητα στην Ελλάδα θα ήταν να διαβάσετε τις αγγελίες στις εφημερίδες, ειδικά σε μια όπως η Χρυσή Ευκαιρία, η οποία έχει επίσης τη δική της ιστοσελίδα.
Όμως το βασικό εμπόδιο για εσάς στο έντυπο αντίτυπο της εφημερίδας θα είναι η έλλειψη γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ωστόσο, στην ηλεκτρονική έκδοση υπάρχει και μετάβαση στα αγγλικά. Οι διαφημίσεις εδώ δεν εκτυπώνονται για πλούσιους αλλοδαπούς, αλλά για ντόπιους κατοίκους, επομένως το φάσμα των επιλογών είναι πολύ ευρύτερο και το εύρος τιμών είναι πολύ πιο πλούσιο.
Η ιδανική λύση όταν ψάχνετε για ακίνητα στην Ελλάδα θα ήταν να έχετε έναν σύμβουλο – κάτοικο της περιοχής που μιλά τη γλώσσα σας και γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς ακινήτων.
Ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρώσετε για τις υπηρεσίες του, ως αποτέλεσμα, μπορείτε να εξοικονομήσετε σημαντικά χρήματα σε οτιδήποτε άλλο.

10 βήματα της διαδικασίας αγοράς

Η παρακάτω σειρά προορίζεται για όσους πρόκειται να περάσουν ανεξάρτητα από όλους τους κολασμένους κύκλους αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα.
Η στροφή σε ενδιάμεσες εταιρείες μπορεί να μειώσει σημαντικά τόσο τον αριθμό των βημάτων που έγιναν όσο και το πάχος του πορτοφολιού σας. Ο καθένας επιλέγει μόνος του αυτό που τον βολεύει!
1. Φως, Νερό, Τηλέφωνο (“Fos, Nero, Tilefono”)
Βλέποντας μια ποιμενική εικόνα με ένα κοπάδι προβάτων να περπατά σε έναν ελαιώνα με φόντο ένα μαγευτικό και σιωπηλό ορεινό τοπίο, όταν εξετάζουν το μελλοντικό σπίτι, πολλοί χάνουν το κεφάλι τους, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά από αδίστακτους πωλητές.
Συμφωνώντας απερίσκεπτα στην πρώτη πρόταση που σου αρέσει, κινδυνεύεις να κοιτάς από το μπαλκόνι σου με την ίδια απόκοσμη ησυχία σε είκοσι χρόνια, στους ίδιους ελαιώνες στα βουνά, και μόνο τα πρόβατα θα είναι διαφορετικά.
Επομένως, κατά τον έλεγχο του σπιτιού, φροντίστε να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη τους τελευταίους λογαριασμούς ρεύματος («ΔΕΗ»), νερού («ΕΥΔΑΠ») και τηλεφώνου («ΟΤΕ»). Και η απουσία τους σίγουρα θα πρέπει να σας ειδοποιήσει. Ίσως αυτό το κτίριο να μην περιλαμβάνεται στην πολεοδομική ζώνη και η μελλοντική σύνδεση των κοινόχρηστων υπηρεσιών θα σας κοστίσει, αν είναι δυνατόν, ένα πολύ τακτοποιημένο ποσό.
Παρεμπιπτόντως, το κοινόχρηστο διαμέρισμα θα μπορούσε να απενεργοποιηθεί για χρέη, τα οποία μαζί με τα δεδουλευμένα πρόστιμα θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία κατά την αγορά. Νομίζω ότι ούτε αυτή η προοπτική θα σας ευχαριστήσει!
2. Δικηγόρος («Δικηγόρος»)
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η αγορά ακινήτου, εάν η τιμή του υπερβαίνει τα 11.750 €, και στην περιφέρεια της Αττικής – 29.340 €, πρέπει να γίνεται παρουσία δικηγόρου.
Είναι απίθανο να αγοράσετε φθηνότερα ακίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε έναν δικηγόρο ούτως ή άλλως.
Και μην σκέφτεστε να το ξοδέψετε μάταια εάν δεν θέλετε να λάβετε μια επιστολή από κάπου στην Αυστραλία ή τον Καναδά λίγο καιρό μετά τη συναλλαγή ότι ο συντάκτης του, τον οποίο όλοι θεωρούσαν από καιρό νεκρό, είναι ο νόμιμος κληρονόμος αυτού του ακινήτου και της πώλησης του σπιτιού ήταν άκυρο .
Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν αγοράσετε και μόνο ένας δικηγόρος μπορεί να το κάνει:
• εάν τα δικαιώματα για το σπίτι και τη γη ανήκουν στον πωλητή τους.
• εάν υπάρχει βάρη επί του ακινήτου ή απαγόρευση πώλησης από το δικαστικό σώμα.
• αν το σπίτι έχει χρέος στην τράπεζα ή ακόμα χειρότερα στην εφορία?
• εάν η κατασκευή του ήταν νόμιμη.
• εάν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες άδειες για να ζήσετε σε αυτό.
• εάν περιλαμβάνεται στους ειδικούς καταλόγους του Υπουργείου Αρχαιολογίας, Κτηματολογίου, δημοτικών και άλλων, απαγορεύοντας την πώλησή του ή περιορίζοντας τη χρήση του.
Έτσι, η σοβαρότητα των προθέσεων του πωλητή μπορεί να διαπιστωθεί ζητώντας του τα απαραίτητα αντίγραφα των εγγράφων για επαλήθευση:
• πιστοποιητικά ιδιοκτησίας,
• κατόψεις του κτιρίου,
• Τοπογραφική σύνδεση του ακινήτου με την περιοχή.
3. Αρχιτέκτονας πόλης («Πολιτικός Μηχανικός»)
Όλα τα έγγραφα για ένα σπίτι πρέπει, μεταξύ άλλων, να ελέγχονται από το τοπικό δημοτικό διαμέρισμα («πολεοδόμιο»), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη νομιμότητα και την ορθότητα της κατασκευής αυτής της οικιστικής εγκατάστασης, καθώς και για τη συμμόρφωση με όλα τα κτηριακά, περιβαλλοντικά και άλλα πρότυπα κατά την κατασκευή του. Στη σεισμικά ενεργή Ελλάδα αυτή η διαδικασία δεν είναι καθόλου περιττή.
Επιπλέον, όλες οι επικοινωνίες που μεταφέρονται στο σπίτι πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους απαραίτητους κανόνες και κανονισμούς και να καταχωρούνται σωστά στο αρχιτεκτονικό τμήμα.
4. ΑΦΜ (“AfiMi”)
Αυτό είναι το ελληνικό αντίστοιχο του ΑΦΜ. Κάθε πολίτης της χώρας ή αλλοδαπός που ασκεί φορολογητέες δραστηριότητες στην Ελλάδα πρέπει να έχει τέτοιο αριθμό. Μπορείτε να το δηλώσετε, ακόμα κι αν δεν μένετε μόνιμα στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας τα έντυπα Μ1 και Μ7 στην εφορία.
5. Τραπεζικός λογαριασμός
Όταν αγοράζετε ακίνητο στην Ελλάδα, σας συμβουλεύω να αποκτήσετε λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα ούτως ή άλλως. Δεν είναι απαραίτητο να κρατάτε χρήματα σε αυτό όλη την ώρα. Αρκεί απλώς να του μεταφέρετε το απαραίτητο ποσό για λίγο, προκειμένου να λάβετε τραπεζικό αντίγραφο για τη νομιμότητα της εισαγωγής κεφαλαίων στη χώρα.
6. Εφαρμογή στο “Poten Yeshes”
Με άλλα λόγια, από πού προέρχονται τα χρήματα; Αυτό το έγγραφο πρέπει να υποβληθεί εντός ενός έτους από την αγορά και δείχνει τη νομιμότητα της παραλαβής των χρημάτων σας στην Ελλάδα. Ως αποδεικτικό στοιχείο, είναι καλύτερο να επισυνάψετε το παραπάνω αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, ή ακόμα και μια δήλωση συμπληρωμένη στο αεροδρόμιο για την εισαγωγή του απαιτούμενου ποσού.
7. Προσύμφωνο (“Prosymphono policy”)
Αφού επιλέξετε ένα ακίνητο, κάνετε μια προσφορά στον πωλητή και διορίσετε δικηγόρο, μπορείτε να προχωρήσετε στην υπογραφή της προκαταρκτικής επιστολής προθέσεων που συντάχθηκε από αυτόν, η οποία αναφέρει τα ονόματα των μερών, μια περιγραφή του ακινήτου, τη συμφωνημένη τιμή , τον τρόπο πληρωμής και άλλους όρους της συναλλαγής, καθώς και το ποσό της προπληρωμής .
Έτσι, σε αυτό το βήμα, απαιτείται κατάθεση 10%, που εγγυάται στον αγοραστή τη σοβαρότητα των προθέσεών σας. Εάν αρνηθείτε να αγοράσετε, θα το χάσετε.

Από την πλευρά σου, παίρνεις και εγγύηση σε περίπτωση που ο πωλητής αλλάξει γνώμη και αρνηθεί να πουλήσει. Θα πρέπει όχι μόνο να επιστρέψει την κατάθεση σε εσάς, αλλά και να πληρώσει ένα επιπλέον ποσό της ποινής.
Φυσικά, εάν κατά τον έλεγχο του ακινήτου διαπιστωθούν προβλήματα που εμποδίζουν την πώλησή του, η προκαταβολή θα σας επιστραφεί στο ακέραιο.
8. Φόροι και δασμοί
Ο αγοραστής ακινήτου στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσει έναν ορισμένο φόρο μεταβίβασης πριν από την αγορά.
Για να γίνει αυτό, δύο ή τρεις ημέρες πριν από την προθεσμία που έχει ορίσει ο συμβολαιογράφος για την υπογραφή της οριστικής σύμβασης πώλησης, πρέπει να λάβει από αυτόν αντίγραφο του εγγράφου, με το οποίο στη συνέχεια εμφανίζεται στην εφορία.
Επιπλέον, θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλει φορολογική δήλωση για το αποκτηθέν ακίνητο την επόμενη χρονιά, όπου η αξία του αναγράφεται σύμφωνα με την κτηματολογική εκτίμηση που ορίζεται στη σύμβαση.
Το πραγματικό ποσό που αναφέρεται στη σύμβαση πώλησης δεν έχει πλέον κανένα νόημα.
Επίσης, ο αγοραστής πρέπει να επιβεβαιώσει εγγράφως ότι είναι σε θέση να πληρώσει τον ετήσιο φόρο ακινήτων. Αν και, εδώ κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι σημαίνει η λέξη «μπορεί»!
Παρεμπιπτόντως, εξακολουθεί να υπάρχει νόμος φορολογικής απαλλαγής στην Ελλάδα εάν αυτό είναι το πρώτο σας σπίτι (πιθανώς σημαίνει «πρώτη στην Ελλάδα»), αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα ισχύει αυτός ο κανόνας.
9. Συμβολαιογράφος («Συμβολεόγραφος»)
Το σημαντικότερο πρόσωπο σε όλη τη διαδικασία απόκτησης ακινήτων είναι ο συμβολαιογράφος, ο οποίος ολοκληρώνει την επαλήθευση της τελικής έκδοσης της σύμβασης αγοραπωλησίας και όλων των σχετικών εγγράφων ως προς την πληρότητα των πληροφοριών για την εγγραφή τους στο κτηματολόγιο, καταλήγει και καταχωρεί τη συναλλαγή σε συμβολαιογραφικά αρχεία, επιβεβαιώνοντας τις υπογραφές των μερών που έγιναν παρουσία του.
Ο συμβολαιογράφος δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα ούτε του αγοραστή ούτε του πωλητή.
Καθήκον της είναι να μεταβιβάσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από ένα άτομο σε άλλο.
Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να προσκομίσετε το έγκυρο διαβατήριό σας, τον ΑΦΜ AfiMi.
Ο πωλητής θα ζητήσει επίσης βεβαίωση καθαριότητας στοιχείων στην εφορία.
10. Εγγραφή στο κτηματολόγιο
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή αντιγράφων του πιστοποιητικού μεταβίβασης κυριότητας στο κτηματολόγιο για αλλαγή των σχετικών εγγραφών.
Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία δημιουργίας εθνικού κτηματολογίου και το αντίστοιχο μητρώο δεν υπάρχει σε όλες τις επαρχίες της χώρας.
Ελλείψει αυτής, η συναλλαγή και τα έγγραφα για την ιδιοκτησία του ακινήτου καταχωρούνται στο τοπικό μητρώο στεγαστικών δανείων.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, που συνολικά μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι μήνες, θα πρέπει να είναι η λήψη από τον αγοραστή ή ο δικηγόρος του πιστοποιητικού ιδιοκτησίας στο τοπικό κτηματολόγιο ή στο μητρώο στεγαστικών δανείων.
Φόροι, τέλη και πληρωμές

• Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου χρεώνεται από τον αγοραστή στην τοπική φορολογική αρχή στο ποσό των:
◦ 8% για τα πρώτα 20.000 € της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου.
◦ 10% στο υπόλοιπο πάνω από αυτήν την τιμή.
•Ο αγοραστής καταβάλλει επίσης τέλος μεταβίβασης τοπικού συμβουλίου με πάγιο συντελεστή 3% του παραπάνω φόρου μεταβίβασης.
Για παράδειγμα: η εκτιμώμενη αξία του ακινήτου είναι 200 ​​χιλιάδες €. Ο φόρος θα είναι: (20000*8%=1600)+(180000*10%=18000)+(1600+18000)*3%, ή 20,188 χιλιάδες €.
• Εάν η άδεια ανέγερσης κατοικίας εκδόθηκε μετά την 01/01/2006, τότε το ποσό του φόρου μεταβίβασης ακινήτων υπόκειται σε επιπλέον ΦΠΑ 23%.
• Το τέλος εγγραφής στο κτηματολόγιο είναι 0,475% της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου πλέον 23% ΦΠΑ.
• Υπηρεσίες επιθεώρησης στο δημοτικό αρχιτεκτονικό τμήμα – 100 € για κατοικία ενταγμένη στην πολεοδομική ζώνη και 200 ​​€ – εκτός αυτής.
Συμβολαιογράφος:
◦ λιγότερο από 120 χιλιάδες € – 1%
◦ από 120.000 € έως 380.000 € — 0,7%
◦ από 380.000 € έως 2 εκατομμύρια € — 0,65%
◦ από 2 έως 5 εκατομμύρια € – 0,55%
◦ από 5 έως 8 εκατομμύρια € – 0,5%
◦ από 8 έως 10 εκατομμύρια € – 0,4%
◦ από 10 έως 12 εκατομμύρια € – 0,3%
◦ από 12 έως 20 εκατομμύρια € – 0,25%
◦ πάνω από 20 εκατ. € – 0,1%
Στις αξίες που αποκτήθηκαν θα πρέπει να προστεθεί ΦΠΑ 23%.
Επιπλέον, θα χρειαστεί να πληρώσετε περίπου 100 € για την παροχή τριών υποχρεωτικών αντιγράφων του συμβολαίου πώλησης και το ίδιο ποσό για πιστοποιητικό ιδιοκτησίας του ακινήτου.
Η νομική αμοιβή καθορίζεται με κοινή συμφωνία μεταξύ του αγοραστή και του δικηγόρου. Αυτά τα έξοδα, τα οποία υπόκεινται επίσης σε ΦΠΑ 23%, επιμερίζονται μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή.
Η ελάχιστη αξία της αμοιβής του δικηγόρου ορίζεται από το νόμο στο ποσό των:
◦ για τα πρώτα 44.000 € της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου — στο ποσό του 1%.
◦ από 44.000 € σε 1,467 εκατ. € — 0,5%.
◦ πάνω από 1,467 εκατ. € – 0,4%;
◦ επιπλέον 15 € ανά γραμματόσημο.

Έτσι, με εκτιμώμενη αξία του ακινήτου 200 χιλιάδες €, η αμοιβή του δικηγόρου θα είναι 440 + 780 + 15 = 1235 + 1235 * 23% = 1,519 χιλιάδες €.
Η προμήθεια του κτηματομεσίτη κυμαίνεται μεταξύ 1 και 2,5%, και στις περισσότερες περιπτώσεις 2%, υπόκειται επίσης σε ΦΠΑ 23%. Πρέπει να πληρωθεί τόσο από τον αγοραστή όσο και από τον πωλητή. Αλλά, κατά κανόνα, το τελευταίο περιλαμβάνει αυτήν την αξία στο κόστος της ακίνητης περιουσίας και στην πραγματικότητα, όλα τα έξοδα ύψους περίπου 4% πέφτουν εξ ολοκλήρου στον αγοραστή.
Ετήσιες πληρωμές για ακίνητα:
◦ Τοπικός δημοτικός φόρος της τάξης του 0,025% – 0,035% της εκτιμώμενης (κτηματογράφησης) αξίας του ακινήτου που καθορίζεται από τις κρατικές αρχές για το συγκεκριμένο αντικείμενο, ο οποίος ενδέχεται να διαφέρει σημαντικά από την τιμή πώλησής του. Ο φόρος αυτός περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.
◦ Εάν η εκτιμώμενη αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 200.000 €, ο ιδιοκτήτης του καταβάλλει ετήσιο φόρο 0,1%-1,15% αυτής της υπέρβασης:

Ο νόμος προβλέπει επίσης απαλλαγή από φόρους για την «πρώτη κατοικία» σε Έλληνες και πολίτες της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα:
◦ Άγαμος με εκτιμώμενη αξία ακινήτου μικρότερη από 200.000 € για σπίτι και 50.000 € για γη. Για όσους έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%, η πρώτη αξία αυξάνεται σε 250 χιλιάδες €.
◦ Έγγαμοι, διαζευγμένοι, χήροι και κηδεμόνες ανηλίκων τέκνων – 250 και 100 χιλιάδες € αντίστοιχα, καθώς και 275 χιλιάδες € για ΑΜΕΑ.
◦ Για τα δύο πρώτα παιδιά, επιπλέον – 25 και 10 χιλιάδες € για το καθένα, αντίστοιχα. Για το τρίτο και τα επόμενα παιδιά – 30 και 15 χιλιάδες € για το καθένα.
Δυστυχώς, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η παραπάνω φορολογική απαλλαγή θα ισχύει για μη κατοίκους της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
ευρήματα

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων όταν ακούν για την Ελλάδα αυτές τις μέρες είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση, το δυσανάλογο εξωτερικό χρέος, τα μέτρα λιτότητας, οι τραπεζικοί έλεγχοι, οι αυξήσεις φόρων και άλλες «φρικαλεότητες» που συνεχίζουν να δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης. μπορεί να κάνει οποιονδήποτε ξένο επενδυτή να σκεφτεί δέκα φορές πριν αποφασίσει να αγοράσει ελληνικά ακίνητα.
Όμως ακριβώς αυτές οι αιτίες και οι εξωτερικές συνθήκες οδήγησαν στο να πλημμυρίσει η αγορά σήμερα με μεγάλες αγοραστικές δυνατότητες, καθώς οι ντόπιοι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να ξεφύγουν από τον ζυγό των εκτοξευόμενων φόρων ιδιοκτησίας που δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν.
Η Ελλάδα είχε ιστορικά πολύ υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν οικιστικής περιουσίας, η οποία μεταβιβάστηκε και παρέμεινε στην παραδοσιακή πατριαρχική οικογένεια, ως μέρος προίκας ή ως ενέχυρο για αγορά άλλης κατοικίας σε περίπτωση γάμου και παιδιών.
Οι φόροι ακίνητης περιουσίας ήταν προηγουμένως πολύ μικροί και δεν επηρέαζαν πολύ ούτε τον γενικό φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη ούτε τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.
Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η ηγεσία της χώρας και οι επίτροποι της ΕΕ ανέπτυξαν μέτρα που έθεσαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε συνθήκες όπου αναγκάζονταν να απαλλαγούν από τις υπερβολές της ακίνητης περιουσίας τους, οι οποίες πλέον υπόκεινται όχι μόνο σε φόρο ακίνητης περιουσίας, αλλά και σε φόρο εισοδήματος, χωρίς καν να φέρει κανένα εισόδημα. Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να πληρώσουν με τη μορφή διαφόρων τελών και χρεώσεων ένα ποσό που υπερβαίνει την αξία του ίδιου του ακινήτου.
Επιπλέον, οι τράπεζες που φέρουν ζημιές από «κακά» στεγαστικά δάνεια σταμάτησαν να τα εκδίδουν στους Έλληνες ακόμη και για την ασφάλεια της περιουσίας.
Όλα αυτά επηρέασαν την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων το 2008–2014.
Από την άλλη πλευρά, τέτοια σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα σταμάτησαν την πτώση της χώρας σε μια οικονομική άβυσσο και έδωσαν κάποιες ελπίδες για ανάκαμψη. Τα τελευταία τρία χρόνια, η απότομη πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας αντικαταστάθηκε από διακυμάνσεις γύρω από το μηδέν.
Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι οι νέοι, που εφαρμόζονται στους Έλληνες πολίτες, σύνθετες φόρμουλες για τον υπολογισμό των φόρων εισοδήματος και ιδιοκτησίας, και όχι μόνο ακίνητης περιουσίας, δεν επιβαρύνουν τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες που πληρώνουν απλό φόρο ακινήτων και φόρο εισοδήματος, μόνο εάν εξάγουν κάποια ή κερδίζουν.
Τελικά
Ελπίζω ότι οι παραπάνω πληροφορίες θα είναι χρήσιμες για αυτούς:
• Ποιος έχει βάλει στόχο ή απλώς σκέφτεται να αγοράσει σπίτι ή διαμέρισμα στην Ελλάδα.
• Ποιος θεωρεί την Ελλάδα κοιτίδα του πολιτισμού, ή απλά αγαπά αυτή την όμορφη γη και, όσο είναι ακόμα δυνατό, θέλει να αποκτήσει ένα μικρό κομμάτι της.
• Ποιος έχει βαρεθεί τα αεροπλάνα, τα ξενοδοχεία, τις βαλίτσες και θέλει απλώς να έχει ένα μέρος κοντά στην ακτή της θάλασσας όπου μπορείτε πάντα να έρθετε στα δικά σας, άνετα και αγαπημένα πράγματα.