Η Ρόδος είναι το κύριο νησί των Νοτίων Σποράδων (Δωδεκάνησα). Ήπιο κλίμα, όμορφα τοπία, πλούσια βλάστηση, ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά μνημεία που διατηρούνται στις πόλεις και τα χωριά της – ερείπια αρχαίων κτιρίων, μεσαιωνικές συνοικίες, ρομαντικό φρούριο, αρχαία μοναστήρια, καθώς και παραλίες, εξοπλισμένες και άγριες, που εκτείνονται για πολλά χιλιόμετρα. καθαρή θάλασσα, πολυτελή ξενοδοχεία, θορυβώδης νυχτερινή ζωή με ντίσκο κλαμπ, μπαρ, εστιατόρια και καζίνο – όλα αυτά κάνουν αυτό το μέρος ελκυστικό για εκατομμύρια τουρίστες. Καθημερινά φτάνουν στο νησί πτήσεις τσάρτερ από όλο τον κόσμο.

Ένα από τα ομορφότερα νησιά της Μεσογείου

Η Ρόδος βρίσκεται σε ένα από τα ανατολικότερα εδάφη της Ελλάδας, το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους των Νοτίων Σποράδων στο ρηχό και ζεστό Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου με υπέροχες παραλίες, άνετο κλίμα, ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και άριστη ευρωπαϊκή εξυπηρέτηση. Οι μαγευτικές φυσικές συνθήκες αναψυχής συμπληρώνονται από ένα δίκτυο από άνετα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ιστορικά αξιοθέατα, πολλά εστιατόρια, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Η πρωτεύουσα του νησιού – η πόλη της Ρόδου χωρίζεται υπό όρους στο σύγχρονο τμήμα, όπου η τουριστική βιομηχανία βασιλεύει με σύγχρονα άνετα ξενοδοχεία, κομψά καταστήματα και χώρους διασκέδασης, όπου η έντονη νυχτερινή ζωή είναι σε πλήρη εξέλιξη και στο ιστορικό, διατηρώντας προσεκτικά το μνήμη του Μεσαίωνα στη σιωπή των μουσείων, των ναών των πολυάριθμων μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού. Παλαιότερα, πρωτεύουσα του νησιού ήταν η πόλη-κράτος της Λίνδου. Η πόλη κοσμείται με την ομώνυμη ακρόπολη και τον ναό της θεάς Αθηνάς και μια εικόνα αρχαίου πλοίου λαξευμένη σε βράχο. Στην πόλη του Ιαλίου, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, η δωρική κρήνη του 6ου αιώνα π.Χ. προσελκύει την προσοχή των τουριστών. ε, τα ερείπια των ναών της Αθηνάς και του Δία, η εκκλησία της Φιλερίμ της Θεοτόκου του XV αιώνα. και του Αγίου Γεωργίου XIV-XV αιώνα.

Γεωγραφία και κλίμα

Η Ρόδος βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Το νησί έχει σχήμα έλλειψης με μέγιστο μήκος 77 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 37 χιλιόμετρα. Η Ρόδος βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο, από πλευράς εμπορικού τζίρου, άρχισε να πατάει στα τακούνια της ίδιας της Αθήνας.

Η Ρόδος βρίσκεται νότια των περισσότερων ελληνικών νησιών, επομένως έχει πιο ζεστό κλίμα. Η μέση θερμοκρασία του αέρα είναι +27°С, το νερό +24°С. Ο πιο ζεστός μήνας είναι ο Αύγουστος, η εποχή του βελούδου είναι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η κολυμβητική περίοδος είναι από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Ο πληθυσμός του νησιού είναι 110 χιλιάδες άτομα και κατά τη διάρκεια της σεζόν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο 250 χιλιάδες επισκέπτες ξεκουράζονται εδώ.

Η σημερινή πρωτεύουσα της Ρόδου είναι η πόλη της Ρόδου.

 

Κοιλάδα πεταλούδων

Το νησί της Ρόδου έχει πολλά αξιοθέατα, αλλά ένα είναι ξεχωριστό. Εκεί βρίσκεται η Κοιλάδα των Πεταλούδων, που είναι το εθνικό πάρκο της Ρόδου και το πιο σπάνιο καταφύγιο στην Ευρώπη. Στα κλαδιά των δέντρων μπορείτε να δείτε εκατομμύρια κόκκινες-χρυσές πεταλούδες. Κάθε καλοκαίρι, φτάνουν στην κοιλάδα την περίοδο του ζευγαρώματος, έλκονται από τον καθαρότερο αέρα του νησιού, τη δροσιά του περιβάλλοντος και τη μυρωδιά βανίλιας από τη ρητίνη του πλατάνου. Είναι τόσες πολλές οι πεταλούδες που κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν κοιμούνται, δεν φαίνονται οι κορμοί των δέντρων. Τα δέντρα με πεταλούδες φαίνονται φανταστικά, σαν σκηνικά θεάτρου!

Φύση

Η φύση είναι πολύχρωμη ακόμα και στις πόλεις. Στο κέντρο σχεδόν κάθε πόλης φυτρώνουν δέντρα τεράστιου πάχους. Αυτά δεν είναι μπαομπάμπ, αλλά φίκους του Μπέντζαμιν. Ποιος είναι ο Benjamin και γιατί φύτεψε ένα ficus σε κάθε πόλη της Ρόδου, η ιστορία σιωπά. Στην αρχαιότητα οι νησιώτες της Ρόδου προτιμούσαν τη φιλοσοφία και τις τέχνες. Αυτές τις μέρες οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται περισσότερο με τον τουρισμό και το εμπόριο, το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι πιο κερδοφόρο. Σήμερα το νησί είναι θαμμένο σε οπωρώνες και αμπελώνες εσπεριδοειδών (το ροδίτικο κρασί είναι διάσημο παντού στην Ελλάδα). Η κηπουρική είναι η κύρια ασχολία του πληθυσμού. Η Ρόδος έχει δικαιολογημένη φήμη ως το κύριο ελληνικό «θερμοκήπιο φρούτων και λουλουδιών».

Σκάφος

Από αμνημονεύτων χρόνων, η Ρόδος φημίζεται για τα κεραμικά της: αποθέσεις μαλακής λευκής αργίλου έχουν αναπτυχθεί στο νησί από τα αρχαία χρόνια. Ρίξτε μια ματιά στο εργαστήριο του αγγειοπλάστη – ο τρόπος παρασκευής των πιάτων δεν έχει αλλάξει από την εποχή του Ομήρου. Και οι κανάτες που έφτιαξε ο αγγειοπλάστης φαίνεται ότι ήρθαν εδώ από το αρχαιολογικό μουσείο. Αναμνηστικά και ρούχα πωλούνται σε φτηνή αγορά κοντά στο λιμάνι. Αρκετές σειρές είναι αφιερωμένες στη νομισματική. Φυσικά, υπάρχουν πολλά πλαστά, αλλά μπορείτε να αγοράσετε πραγματικά μεσαιωνικά νομίσματα.

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Η εμφάνιση διαφόρων τύπων σπιτιών που βρέθηκαν στη Ρόδο υπαγορεύτηκε από τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής του πληθυσμού, τις αισθητικές του ανάγκες, τις κλιματικές συνθήκες και την ίδια τη φύση της περιοχής. Υπάρχουν έξι τέτοιοι τύποι:

Ένα αγροτικό ή μονόχωρο αγροτικό σπίτι που εξυπηρετούσε τους φτωχούς. Ένα τέτοιο σπίτι αποτελείται από μία, συνήθως ορθογώνια διάταξη, ένα δωμάτιο που ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της οικογένειας. Σε αυτό το δωμάτιο δούλευαν, έτρωγαν, κοιμόντουσαν και δέχονταν καλεσμένους. Η στέγη του σπιτιού ήταν ξύλινη και το πάτωμα ήταν είτε χώμα είτε βότσαλο. Το μονόχωρο σπίτι εξελίχθηκε σταδιακά, αποκτώντας πιο σύνθετες μορφές. Το δωμάτιο συνέχισε να είναι κατοικία και δίπλα του εμφανίστηκαν βοηθητικοί χώροι – κουζίνα, αχυρώνα και σόμπα.

Ημιαστική κατοικία. Αυτός ο τύπος κατοικιών συναντάται σε περιοχές όπου οι κάτοικοι ασχολούνταν με το εμπόριο και τη ναυτιλία και, ως εκ τούτου, ήταν εύποροι. Ο τύπος που εξετάζεται είναι μια εξελικτική εκδοχή του αγροτικού τύπου. Συχνά τα σπίτια αυτού του τύπου είναι διώροφα, με πλούσια διακόσμηση εξωτερικά και εσωτερικά. Η αυλή χωρίζεται από το δρόμο με έναν ισχυρό τοίχο με μια πύλη.

Σπίτια των ευγενών στη Λίντα. Οι κατακτητές που κατείχαν αυτή την πόλη, μια από τις παλαιότερες του νησιού, επηρέασαν την αρχιτεκτονική των σπιτιών της. Τα περισσότερα σπίτια των ευγενών της Λίντας χτίστηκαν στις αρχές του 17ου αιώνα και έχουν στοιχεία νησιωτικής, βυζαντινής, μεσαιωνικής και αραβικής αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικό τους είναι η πλούσια διακόσμηση τόσο του εσωτερικού των δωματίων (βαμμένες οροφές), όσο και των προσόψεων και της αυλής (βοτσαλωτά δάπεδα).

Πύργους. Πρόκειται για κτίρια που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Πύργοι βρίσκονται στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και στην περιοχή Τριάντα. Πρόκειται για διώροφες κατασκευές, επιδέξια χτισμένες από πελεκητή πέτρα, με πολεμίστρες στον τελευταίο όροφο.

Τουρκικό σπίτι. Η παραμονή των Τούρκων στο νησί φυσικά είχε αντίκτυπο στην αρχιτεκτονική αυτής της περιοχής. Ο νέος τύπος σπιτιού φέρει αναμφίβολα ίχνη ανατολίτικων επιρροών, που χαρακτηρίζονται από λιτά έπιπλα, αλλά πλούσια εσωτερική διακόσμηση. Χαρακτηριστικό στοιχείο του τουρκικού σπιτιού είναι το «σαχνίσι» – μια ξύλινη βεράντα που καλύπτει τα μπαλκόνια ή τα παράθυρα της πρόσοψης.

Μαρασιανά σπίτια. Αυτός ο τύπος σπιτιού βρίσκεται στο χωριό Μαρασιά. Τα σπίτια διακρίνονται από μακρόστενη διάταξη, συνήθως μονώροφα, και γι’ αυτό ονομάζονται και «μακρυνάρια» (μακρύς – μακριά).

Αξιοθέατα

Το φρούριο της Ρόδου ήταν η κατοικία των 19 Μεγάλων Μαγίστρων του Τάγματος των Νοσηλευτών, το κέντρο του Κολλακίου – η συνοικία των Ροδίων ιπποτών, αλλά και το τελευταίο καταφύγιο των κατοίκων την ώρα του κινδύνου. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα, επέζησε από σεισμούς και πολιορκίες, αλλά καταστράφηκε το 1856 από τυχαία έκρηξη. Το παλάτι αναπαλαιώθηκε από τους Ιταλούς τη δεκαετία του 1930 για τον Μουσολίνι και τον βασιλιά Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’. Εδώ φυλάσσονται ψηφιδωτά από το νησί της Κω, τα οικόπεδα των οποίων έδωσαν τα ονόματα στις αίθουσες, καθώς και εκθέσεις αφιερωμένες στην ιστορία της μεσαιωνικής και αρχαίας Ρόδου.

Κοιλάδα των Πεταλούδων (“Κοιλάδα των Πεταλούδων”), όπου συρρέουν πεταλούδες αρκούδες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φρούριο των Νοσηλευτών και τα ερείπια αρχαίου ναού μέσα στο φρούριο της πόλης της Λίνδου.

Οι Επτά Πηγές (Επτά Πηγές) είναι ένα φυσικό πάρκο με υπολείμματα υδραυλικών κατασκευών που βρίσκεται κοντά στα Κολύμπια.

Το αεροδρόμιο της Ρόδου πήρε το όνομά του από τον Διαγόρα της Ρόδου. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. μι. Ο αθλητής Diagor ήταν δύο φορές ο νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων σε μια γροθιά. Είχε την τύχη να δει τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων των τριών γιων του ακόμα και των εγγονών του. Δοξασμένο από τον Πίνδαρο. Ο τοπικός ποδοσφαιρικός σύλλογος φέρει και το όνομά του σήμερα.

Κάθε χρόνο το νησί φιλοξενεί το φόρουμ Dialogue of Civilizations.

Νυχτερινή ζωή

Εκτός από τα αξιοθέατα και τις εκπληκτικές παραλίες, το όμορφο νησί της Ρόδου φημίζεται για τη διασκεδαστική νυχτερινή ζωή του. Η ίδια η πόλη της Ρόδου προσφέρει πολλές επιλογές για μια υπέροχη βραδιά. Για ένα χαλαρωτικό χόμπι, οι τουρίστες μπορούν να βρουν lounge bar με εκλεκτά κρασιά και ζωντανή μουσική, ενώ για όσους θέλουν να κάνουν πάρτι και να χορέψουν όλη τη νύχτα, υπάρχουν ζωντανά νυχτερινά μπαρ. Πολλά τουριστικά θέρετρα διαθέτουν επίσης εξαιρετικά μπαρ-εστιατόρια και beach bar. Δημοφιλείς πολυσύχναστες εγκαταστάσεις θα βρείτε στο θέρετρο Φαληράκι. Μια πιο ρομαντική επιλογή, με χαλαρή ατμόσφαιρα, είναι η Λίνδος. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε ποτά στα μπαρ του τελευταίου ορόφου με φανταστική νυχτερινή θέα στη θάλασσα.

Τα πιο δημοφιλή καταστήματα του νησιού είναι τα Flaws, Zig Zag Bar Pefkos, Courtyard Bar Lindos, Dreams Cocktail Bar Lindos, The Cellar Of Knights, Yamas Bar Socratous Garden, Glory Days FBI.